Loading...

Shree venkatesh hcg Human chorionic gonadotropin 5000iu

50,00 KM

Da malo nesto kazem i na temu PCT (post cycle terapy) post ciklusna terapija. Dakle kako vratiti hormone u ravnotezu poslje koristenja steroida.

Famozni PCT. Ako nađete negdje na okupu 10 vježbača koji iza sebe imaju barem 2-3 AAS ciklusa, imat ćete vjerojatno i 10 sličnih, ali opet različitih mišljenja. Što, kada, koliko, kako i ono najbitnije, zašto uopšte?

Što?

Kad pričamo o PCT-u, nekako najčešće pričamo upravo o lijekovima koji ubrzavaju proces vraćanja tjelesnih hormona u prethodno (optimalno) stanje. Najkraće objašnjena i veoma pojednostavljena priča ide ovako:

Vježbač krene na osnovni AAS ciklus. U njegovom tijelu se višestruko povećava razina ukupnog testosterona. Kako je tijelo gotovo savršen mehanizam koji uvijek pokušava održati balans hormona, žlijezde počinju povećano lučenje hormona estrogena. I dok se razina estrogena može kontrolirati određenim lijekovima (inhibitorima aromataze, AI),npr letrozol (femara) i arimidex.. preveliko i naglo povećanje estrogena uzrokuje neželjene posljedice kao što su ginekomastija, emocionalna nestabilnost, zadržavanje viška vode u tijelu akne itd..

Još veći problem nastaje kada se vježbač nakon prestanka ciklusa „skine“ sa vanjskog hormona (testosterona). Ovisno o duzini trajanja ciklusa i korištenih doza, postoji vjerojatnost da se prirodna proizvodnja testosterona ugasila. Na kratko vrijeme, ne zauvijek. Ali i to kratko vrijeme (koje je individualno i ovisi o mnoštvu faktora, 2-3 sedmice min.) bi mogli dodatno umanjiti i ubrzati oporavak. Nakon prestanka korištenja AAS, tijelo više nema previše testosterona i nestalo ga je relativno naglo, ali ostalo je nešto malo i dalje se nakuplja estrogen, i to u količinama koje su višestruko veće nego normalne. U borbi sa estrogenom pomažu tvz. SERM-ovi, koje često zovemo i antiestrogeni. Npr. Tamoksifen (nolvadex) SERM-ovi „hvataju“ stanice estrogena u tijelu i tako smanjuju dominaciju i utjecaj „ženskog“ hormona u muškome tijelu. Uz antiestrogene, odnosno SERM-ove, često se koristi i HCG zbog potpore tijelu u lučenju vlastitog hormona testosterona kao i Clomid koji može pomoći kod:

Disfunkcija erekcije
Smanjenje rasta dlačica
Smanjenje mišićne mase
Umor
Niski libido
Problemi s koncentracijom

Kada?

Iako se često miješaju AI (Inhibitori Aromataze) i SERM-ovi, postoji razlika. AI se koriste najviše tijekom AAS ciklusa, kako bi se trenutno ublažile razine estrogena i estradiola tako da ih se doslovno anulira (blokira se njihova pretjerana proizvodnja). SERM-ovi se koriste pred kraj (zbog vremena poluraspada i tranzicije/navikavanja tijela na novo stanje) i nakon završetka samog AAS ciklusa. HCG mnogi koriste nakon AAS ciklusa, no brojna stručna medicinska istraživanja su dokazala da je smislenije kada se HCG koristi i tokom samog AAS ciklusa, a naravno i nakon.

Koliko?

Iznimno je teško odgovoriti na ovo pitanje, jednako kao što je i teško odgovoriti na pitanje koliko čega uzeti u AAS ciklusu. Rezim bi bio, jednako kao i sa AAS ciklusima, ne pretjerivati zato jer nema potrebe za time. HCG je npr. komponenta koja se koristi u velikim rasponima doza (od 1000IU sedmicno do 10000 IU sedmicno), no opet ponavljam da to sve ovisi o iznimno velikom mnoštvu faktora.

Kako?

AI i SERM-ovi (tamoksifen) se koriste oralno (u obliku tableta) na dnevnoj bazi u određenim vremenskim razmacima, npr. 2×1 dnevno i sl. HCG se koristi injektivno, dakle u igri je igla. Kao i sa testosteronom, postoje istraživanja koja pokazuju da HCG ima dovoljno dobru biorazgradivost ukoliko ga apliciramo subkutano (površinski u masno tkivo ili deblju kožu) , a najiskoristljiviji je intramuskularno (dublje, u sami mišić). Clomid je najbolje uzimati 2×1 po 50mg 15 dana uz vitamin E kao i testosteron boosterom od Matrixa.

Zašto?

Zato jer nakon ciklusa slijedi faza oporavka, a oporavak uvijek treba ubrzati koliko god je to moguće. Ukoliko ste se „gazili“ sa AAS ciklusom, dozama i duzih trajanja, prirodni oporavak će biti time sporiji. Najgora stvar koja se može dogoditi nakon ciklusa, osim potencijalnih kratkoročnih zdravstvenih problema, je da zbog pomanjakanja testosterona i povećanja estrogena izgubite tu teško stečenu mišićnu masu koju ste gradili na ciklusu i za koju ste se toliko žrtvovali. Zato, ako svjesno idete u žrtvovanje, trud i muku, ne zaboravite PCT i ostavite sebi nešto love i za oporavak, isplati se.

 

www.anabolic-factory.com

Steroidi Bosna

Najbolji steroidi u Bosni i Hercegovini

Povezani proizvodi